Przepis na naleśniki, którego nauczyła mnie moja mama i którego używam od wielu, wielu lat.
Naleśniki wychodzą wspaniałe: miękkie, elastyczne, delikatne, smaczne.
Polecam!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI:
Składniki na naleśniki:
2 jajka
2 szkl mąki
1 szkl wody
1 szkl mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
Jak zrobić naleśniki:
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, olej, wlewamy wodę i mleko.
Wszystko miksujemy mikserem lub trzepaczką aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.
Ciasto odstawiamy na półgodziny (jeśli nie mamy czasu smażymy od razu).
Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
Smażymy na rumiano z obu stron.