3/20/2017

Krem z buraków

Buraki- to warzywa, które uwielbiam pod każdą niemal postacią.
 Zwiększają odporność i zapobiegają anemii....bla bla bla. Na pewno to prawda ale ja jem je po prostu dla walorów smakowych. Uwielbiam je za charakterystyczną słodycz i niesamowity wyraźny smak. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą, stanowią też ciekawy dodatek do ciasta. Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem z buraków wyszedł przepyszny. Delikatny a zarazem wyraźny w smaku. Zupa ma mało kalorii, a mimo to człowiek po jej zjedzeniu jest syty.
Składniki:

  • 8 upieczonych lub ugotowanych buraków (ok. 1 kg wagi po obraniu)
  • 3 jabłka (koniecznie kwaśne)
  • włoszczyzna 
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • twarożek grani (20 dag)
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • 2 pęczki natki pietruszki
Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy i obieramy. Wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy jeden pęczek pietruszki (zwinięty nitką). Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni. Dodajemy do wywaru. Gotujemy przez ok. 30-45 minut. Buraki kroimy w plastry lub kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Z wywaru wyciągamy warzywa. Dodajemy buraki i jabłka. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Gotujemy do czasu aż jabłka staną się miękkie. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki. 
źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 6
Czas przygotowania: ok. 1,30 h bez pieczenia buraków
Koszt przygotowania: ok. 12 zł

2 komentarze:

  1. Uwielbiam barszcz, ostatnio jeszcze bardzo zasmakował mi świeżo wyciskany sok z buraków :) To teraz czas zrobić Twoją zupkę :) Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger