Kluski śląskie








W moim domu nie ma świąt i niedzielnego obiadu bez klusek. Po prostu nie

wyobrażam sobie, żeby ich w ten dzień nie było na stole. A jak kluski to i

oczywiście obowiązkowo musi być rolada i modro kapusta.




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez prasę. Do miski przełożyć ziemniaki, wyrównać i podzielić na cztery równe części. 1/4 cześć ziemniaków wyjmujemy i w to puste miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy żółtko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części, formujemy wałek i tniemy na 2-3 cm krążki. Z każdego krążka formujemy kulki, lekko spłaszczyć w dłoni i malutkim palcem zrobić dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);