niedziela, 19 marca 2017

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU




























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

Składniki:
  • około 250 g polędwicy wieprzowej,
  • mały por,
  • mała marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 średniej papryki czerwonej,
  • około 1,5-2 cm imbiru,
  • 2 cebule szalotki,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 torebki ryżu,
  • pęczek posiekanego szczypiorku;
  • sos: sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki brązowego cukru (jeśli nie macie, można zastąpić zwykłym), 3 łyżki wody, 5 łyżek ciemnego sosu sojowego.


























Przygotowanie:
  • Ryż gotuję w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
  • Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję wzdłuż na ćwiartki, następnie w cieniutkie plasterki. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Paprykę kroję w większe kawałki, cebulę oraz czosnek siekam, imbir ścieram na tarce o małych oczkach. Pora i marchewkę dzielę na trzy części, następnie kroję wzdłuż, aby powstały bardzo cienkie słupki.
  • Przygotowuję sos z podanych składników.
  • Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 4 minuty.
  • Zdejmuję warzywa z patelni, dodaję kolejną łyżkę oleju, wrzucam mięso. Smażę na dużym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając.
  • Wkładam z powrotem podsmażone wcześniej warzywa, mieszam. Wlewam sos w trzech partiach (za każdym razem odczekuję kilkanaście sekund). Mieszam, gotuję jeszcze 2-3 minuty do momentu zgęstnienia sosu.
  • Na talerz wykładam ryż, podaję z przygotowaną wieprzowiną i posiekanym szczypiorkiem.

6 komentarzy:

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)