19.03.2017

Marchewkowiec

Marchewkowiec to ciasto, które piekę na wyjątkowe okazje.

Zazwyczaj przekładam je masą, wtedy nabiera jeszcze więcej charakteru. Samo ciasto jest wilgotne i delikatne.
Dodatkowo lubię je piec w tortownicy - wydaje mi się bardziej eleganckie.

Po prostu je uwielbiam! Może jest trochę wymagające i czasochłonne, ale uwierzcie mi WARTO!



Składniki :

1 szklanka mąki pszennej
1 niecała szklanka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu - ja jeszcze lubię sobie sypnąć przyprawy do piernika.
1 i 1/2 marchewki średniej wielkości - wychodzi około szklanki
2 plastry ananasa z puszki
1/2 szklanki oleju
2 jaja
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
szczypta soli

Krem :

około 200 g serka śmietankowego - czyli np 1 opakowanie serka Twój Smak lub 1 i trochę serka Bieluch (jedno opakowanie ma 150 g)
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru

Wykonanie :

Składniki przygotować zdecydowanie wcześniej rozpoczynając od wyciągnięcia jajek z lodówki oraz masła (tak godzinę wcześniej przynajmniej). Chodzi o to aby składniki te miały temperaturę pokojową! Następnie proponuję zetrzeć marchewkę na drobnym oczku i odsączyć trochę z soku - uwaga, przy tarciu marchwi robi się straszny bałagan :)
Potem posiekać osobno orzechy i osobno ananasa w drobną kostkę.
Nastawiamy piekarnik na około 160 stopni. 

Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy przejść do działania.
Łączymy suche składniki w pierwszej misce, czyli przesianą mąkę, wiórki kokosowe, cynamon, pół szklanki orzechów, sól, sodę oraz proszek do pieczenia.

W drugiej misce jajka ubijamy do podwojenia objętości. Następnie, nie przerywając tej czynności dodajemy powoli cukier. Ubijamy około 2 minuty i wlewamy po troszeczkę do mieszanki oleju.
Gdy mieszanka jest gładka, dodajemy do niej marchew oraz ananasa i już delikatnie mieszamy łyżką.

Łączymy dwie miski czyli do składników "mokrych" dodajemy "suche" i ponownie delikatnie całość mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie tortownica ma średnicę 24 cm.
Piec około 50 min do godziny czasu (sprawdzać patyczkiem czy jest już suchy)

Kiedy ciasto się piecze można zacząć robić krem:
Serek dajemy do miski razem z masłem i ubijamy do powstania gładkiej masy, potem dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Chowamy do lodówki.

Gdy ciasto jest gotowe, wyciągamy go z piekarnika i dajemy mu odpocząć. Ochłodzone możemy wyciągnąć z tortownicy i przekroić poziomo na dwie części (ja przecinam przy pomocy nitki).
Przekładamy kremem śmietankowym. Gdy nam zostanie (a na pewno tak będzie) smarujemy wierzch i boki.
Dla dekoracji obsypujemy wierzch ciasta posiekanymi orzechami.

Smacznego !






Etykiety:

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna