Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko


Ćwiczenia fizyczne są niezawodnym sposobem do osiągnięcia kondycji i budowy masy mięśniowej. Oczywiście wszystko to wymaga czasu i cierpliwości, ale istnieją sposoby by usprawnić cały ten proces i uczynić go maksymalnie efektywnym. Bynajmniej nie mam tu na myśli odżywek dla kulturystów czy też innych anabolików. Okazuje się, że dobry plan żywienia połączony z dopracowanym programem ćwiczeń mogą zdziałać cuda. Dostarcza się wtedy jedynie tego czego ciało potrzebuje do treningu oraz budowy zdrowego, szczupłego wyglądu. Oprócz tego o wiele łatwiej zrzucić wówczas nadmiar tkanki tłuszczowej, jeśli organizm nie ma z czego jej budować. Jak to zrobić? O tym przeczytać można w dalszych akapitach artykułu.



Podstawowe zasady
Ciało ma swoje potrzeby, których osoba ćwicząca nie może lekceważyć. W przeciwnym razie jej metabolizm się zatrzyma, a efekty treningu będą albo niezwykle mizerne, albo pomimo wysiłku w ogóle się nie pojawią. Wystarczy jednak przyswoić sobie kilka prostych zasad, by nie tylko cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją, ale i by jadać smacznie oraz pożywnie:

- każdego dnia ciało powinno otrzymać 5 posiłków w równych odstępach czasu (od 3 do 4 godzin),
- śniadanie powinno być najbardziej obfite, obiad mniej, a kolacja symboliczna,
- słodycze zastępujemy owocami, a tłuste mięso albo drobiem, albo rybą,
- jak ognia unikać należy napojów sztucznie słodzonych (najlepsze w tym czasie będą woda mineralna i zielona herbata, a by zmniejszyć apetyt i przyspieszyć metabolizm zaleca się również picie zielonej kawy),
- produktu z których przygotowywać będziemy posiłki powinny mieć małą zawartość tłuszczów oraz cukrów.

Śniadanie i drugie śniadanie
Opcji jest tu wiele, więc zaleca się kreatywność, ale dla zobrazowania metody warto podać przykładowe dania, które powinny odtąd znaleźć się w diecie osoby ćwiczącej:

ŚNIADANIE
owsianka z bananem i żurawiną, omlet z owocami, kanapki żytnie z twarożkiem i warzywami, jajka na twardo, suszone pomidory, zielone warzywa

DRUGIE ŚNIADANIE
twarożek z ziołami i ogórkiem, kanapka z warzywami, jogurt naturalny z miodem i owocami, koktajl owocowy, musli, owoce).
Posiłki te powinny być zróżnicowane by zapewnić nie tylko dobrą koncentrację i energię na cały dzień, ale również by dostarczyć organizmowi większość substancji odżywczych i witamin odpowiedzialnych za jego odporność i prawidłowe funkcjonowanie.


Obiad
Objadanie się jest wrogiem każdej diety, dlatego przygotowując obiad powinna przyświecać nam zasada zdrowo i lekko, ale treściwie. By podsunąć wam jak wiele możliwości ma człowiek podczas gotowanie tego posiłku podajemy kilka naszych propozycji: ratatouille z bakłażana i cukinii, pierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej.

 

Podwieczorek i kolacja
Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt naturalny, miód, owoce, bakalie, różnego rodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając oczywiście swoje ulubione składniki, by dieta nie zamieniła się w nieprzyjemne doświadczenie.


Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja Atletyczni.pl




1 komentarz:

  1. 33 yrs old Database Administrator III Allene Siaskowski, hailing from Shediac enjoys watching movies like Private Parts and Pet. Took a trip to Historic City of Ayutthaya and drives a Ferrari 250 MM Berlinetta. Dowiedz sie tutaj

    OdpowiedzUsuń