piątek, 17 marca 2017

M jak MĄKA

Dzisiejszy temat porady to literka M, czyli MĄKA.

źródło: bioking.com.pl
Mąka to produkt, który powstaje z silnego rozdrobnienia ziarna zbóż, cechując się drobną granulacją i sypką konsystencją. Mąka używana jest do produkcji pieczywa, makaronów i produktów cukierniczych. Tyle wikipedia. Ale zapewne chcecie więcej.



TYP MĄKI, czyli zawartość minerałów. Im więcej popiołu pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji wartościowych dla naszego organizmu.

TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty.

TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy.

TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów.
mąka gryczana, źródło: badapak.pl

TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę.

TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika.

TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego.



GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają glutenu, m. in.

- z pestek słonecznika

- kokosowa

- sezamowa

- z ciecierzycy

- arachidowa

- z pestek dyni


 
Mąka ryżowa, źródło: chinskieprzepisy.pl

Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk:

- mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą konsystencję.

- mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność ciasta.

- mąka kukurydziana: ma żółty kolor. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Idealna na pieczywo bezglutenowe i na ciasta.

- mąka żytnia: ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Dobra do wypieku chleba.

mąka pszenna, źródło: niam.pl
- mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka i past sojowych. Używana przez wegan zamiast jajek.

- mąka ryżowa: ma słodkawy smak. Zagęszcza zupy i sosy. Dobra do panierowania lub przygotowania makaronu.

- mąka gryczana: ma brązowoszary kolor. Używana do przygotowywania blin rosyjskich.



Mam nadzieję, że dzięki mojej rozpisce, o wiele lepiej poznacie mąkę, która w kuchni króluje i używana jest codziennie.

2 komentarze:

  1. Super-dziękuję,za edukację,bo nieraz zastanawiałam się jaki typ mąki wybrać.Dzięki

    OdpowiedzUsuń