Bakaliowe placki owsiano-gryczane - bezglutenowe :)

17 marca 2017

Ostatnio kombinuję z recepturami na placki tworząc to nowe i lepsze smaki. W plackach lubię to, że praktycznie zawsze się udają. Wiadomo, czasem są bardziej smaczniejsze, a czasem mniej. Ale zawsze zjadliwe. Tym razem wyszło coś przesłodkiego! Te placuszki to połączenie mąki owsianej z gryczaną. Niby nic nadzwyczajnego. Ale jednak! Placki w środku są wręcz naładowane pysznymi bakaliami! Owoce suszone i orzechy w środku to pyszny pomysł na zdrową dawkę energii, niezbędnej do rozpoczęcia dnia. Placuchy wychodzą puszyste, nie są suche, a ekologiczne owoce suszone kompletnie nie są twarde, a mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Dodatek pistacji podkręcił smak i nadał troszkę chrupkości. Coś pysznego! 


Składniki:

Przygotowanie:
  1. Suszone owoce oraz pistacje poszatkuj na małe kawałeczki. 
  2. Do miski przełóż wszystkie składniki, w tym posiekane bakalie i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3 minuty, aby masa lekko zgęstniała. 
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowym. Nakładaj po 1 łyżce masy. Smaż na średnim ogniu, a kiedy pojawią się pęcherzyki przewróć placki na drugą stronę i smaż około 1 minuty.
  4. Gotowe udekoruj wybranymi bakaliami. 

5 komentarzy

  1. Z mąką gryczaną i takimi dodatkami nie mogą źle smakować..... Wieżyczka tych placuszków uśmiecha się i prosi o konsumpcje ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakaliowych placuszków jeszcze nie jadłami, ale wyglądają super - trochę jak keks :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mają fajnie przypieczone brzegi :) I skład bardzo mi się podoba :))

    OdpowiedzUsuń
  4. śliwki, morele i żurawina to świetna kompozycja a pistacje do tego to już w ogóle idealne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń