Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo)

Ciasto czekoladowe zawsze będzie moją słabością. Nie wiem, czy wszyscy tak mamy, czy może ja szczególnie jestem podatny na połączenie wilgoci, słodyczy i kakao. Całe szczęście jest dużo zdrowszych alternatyw do pełnych glutenu i cukru chemicznych wypieków. Oto brownie dyniowe – ciasto czekoladowe paleo.

Brownie z dyni paleo

Dynia jest fantastycznym warzywem, można ją w niezliczony sposób wykorzystać w naszej kuchni, a z jednej jej odmiany można nawet uzyskać przepyszny makaron! Zobacz więcej: Spaghetti z dyni makaronowej.

Brownie z dyni – czekoladowe ciasto paleo – przepis:

Dynia jest sezonowym warzywem i przez większą część roku jest niedostępna. Ostatniej jesieni, w listopadzie i grudniu, jedliśmy dużo dyni, udało się też wypełnić jedną szufladę zamrażalnika woreczkami z odmierzonymi porcjami purée. Teraz, kiedy tylko mamy ochotę na smaczny dyniowy chleb (Chleb dyniowy AIP) albo ciasto z dyni, sięgamy po zapasy.

W miseczce ubij jajka z roztopionym olejem kokosowym. Zwykle robię to ciasto z jajkami, ale raz zastąpiłem je żelatyną i efekt wyszedł znakomity (zobacz więcej: Zamiast jajek – czym zastąpić jajka?).

Dodaj mokre składniki, a potem wszystkie suche poza sodą oczyszczoną i cały czas dobrze mieszaj. Oczywiście czekoladę musisz roztopić – ja używam z reguły dobrej gorzkiej czekolady 75-85%. Połowę czekolady daj do ciasta, a resztę zostaw na polewę.

Gdy masz już rozgrzany piec do 180° i foremkę wyłożoną papierem do pieczenia albo wysmarowaną tłuszczem, wsyp do ciasta sodę i energicznie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz 50-60 minut (do suchego patyczka).

Zobacz też: Mąki w kuchni paleo.

Podane proporcje dają bardzo czekoladowe ciasto. Jeśli nie lubisz tak intensywnego smaku czekolady (choć nie rozumiem, jak można tego nie lubić), to możesz dać trochę mniej miodu i kakao.

Brownie z dyni - ciasto czekoladowe paleo

Jak ciasto nieco przestygnie, ja najczęściej polewam je czekoladą i posypuję wiórkami kokosowymi. Jeśli chcesz bardziej miękką polewę, to dodaj do czekolady trochę oleju kokosowego.

Wszystkie składniki mieszczą się w diecie paleo. Dyniowe brownie ma nie tak bardzo dużo węglowodanów (jak na ciasto), lecz jednak nie wpisuje się w dietę niskowęglowodanową. Na diecie SCD (i GAPS) niedozwolone są kakao (ani karob) i mąka ziemniaczana.

Na diecie FODMAP nie można jeść miodu, a problematyczne mogą być mąka kokosowa i czekolada (zależnie od ilości). Jeśli jednak nie masz szczególnie wrażliwych jelit, a zastąpisz miód cukrem albo słodzikami (stewia albo ksylitol), to możesz dobrze tolerować to pyszne ciasto.

Składniki niedozwolone na protokole autoimmunologicznym to jajka, kakao i czekolada oraz mąka ziemniaczana. Jeśli zastąpisz jajka żelatyną, kakao karobem, czekoladę pominiesz, a zamiast mąki ziemniaczanej dasz mąkę z tapioki albo ararutową, to będzie ono dopuszczalne!

Smacznego!

Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo?

Wartości
odżywcze
Wartość
energetyczna
WęglowodanyTłuszczeBiałko
przyswajalnebłonnikogółemwielonienasycone
Blaszka
(20 porcji)
2700 kcal280 g80 g150 g5,9 g72 g
Porcja135 kcal14 g4 g7,5 g0,3 g3,6 g
Dieta paleo
i samuraja
Dieta LCHF/
niskowęglo-
wodanowa
Dieta
FODMAP
Dieta SCD
i GAPS
Protokół
autoimmu-
nologiczny
Smacznego!Niestety nieZmodyfikuj
przepis
Niestety nieZmodyfikuj
przepis


Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie PaleoSMAK? Nie spamujemy, szanujemy prywatność i zawsze możesz się wypisać.

Czytaj więcej: Dieta paleo | Paleo dla początkujących | Efekty diety paleo | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

Dodaj komentarz przez Facebooka poniżej albo formularzem na dole strony:

13 komentarzy do “Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo)”

  1. A może w takim razie pójść w kierunku syropu daktylowego, nie będzie on zdrowszy? jest najmniej przetworzony produkt, czysto roślinny..

    1. Uważasz syrop z daktyli za mniej przetworzony niż miód? Ja sądzę, że jest zdecydowanie bardziej przetworzony.

  2. Czy aby jeszcze ciut obniżyć wartość kaloryczną Twojego pysznego wypieku można zastąpić miód erytrolem? A jeśli tak to jaką ilością?

  3. Czy z mąką pszenną zamiast kukurydzianej się uda? Tak się składa, że tylko taką mam w domu, a na widok tego ciasta ślinka cieknie, chciałoby się zrobić już.

  4. Dzień dobry!
    Proszę o informację co czyni olej kokosowym "zdrowszym" produktem od masła klarowanego?
    Pozdrawiam,
    Tadeusz

    1. Mniejsza ilość tłuszczów wielonienasyconych. Olej kokosowy się nie utlenia i jego tłuszcze są stabilne nawet w wysokiej temperaturze. Masło nie ma ich zbyt wiele, ale ma więcej niż olej kokosowy. Wysoka temperatura i tlen robią z tłuszczów wielonienasyconych rakotwórcze potworki.

      1. Czy faktycznie olej kokosowy virgin ma tak wysoka temperaturę palenia? Czy dotyczy to tylko oleju kokosowego rafinowanego. Masło klarowane jest dodatkowo wolne od białek, ktore powodują szybsze palenie. Pytam bo jest bardzo wiele sprzecznych opini krążących w sieci. Nie mogę znaleźć jednoznacznego potwierdzenia.
        Olej kokosowy virgin używam regularnie na zmianę z maslem klarowanym.
        Pozdrawiam i dziękuję za rozwianie moich wątpliwości.

        Ps. A Brownie z Twojego przepisu to jest mistrzostwo świata 🙂

        1. Dzięki za miłe słowa. Olej kokosowy nierafinowany na pewno ma niższą temperaturę dymienia niż ten czysty ze względu właśnie na pewne nietłuszczowe składniki, które zostały z procesu tłoczenia.
          Ja do smażenia i pieczenia używam rafinowanego, a nierafinowanego extra virgin do kosmetyków, płukania ust i jedzenia na zimno (za wyjątkiem kawy żony).

  5. Boskie! Wyszło puszyste, mocno czekoladowe. Ciasto – ideał. Da się bez klasycznej mąki? Da się! 🙂

  6. Przepyszne ciasto . Zrobiłam dziś i jest obłędne. Goscie nie zorientowali sie z czego jest ?

  7. Witam, proszę o informację, czy do wypieków zamiast miodu można użyć cukru kokosowego, co Pan sądzi o tym produkcie? Znalazłam dość ciekawe informacje w tym artykule https://gurbacka.pl/cukier-kokosowy-nowosc/
    Oczywiście chodzi o sporadyczne użycie cukru kokosowego a nie codzienne nim słodzenie. Do wypieków szkoda mi miodu bo w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości i całe bogactwo.

    1. Ten artykuł na siłę wyszukuje pozytywy cukru kokosowego, choć tak naprawdę to w 99% wciąż cukier, tak jak miód. Oba są lepsze niż cukier rafinowany, ale nie powinny być jadane w nadmiarze. Ja wolę miód bo jest nasz lokalny. Nasi przodkowie nie spożywali produktów powstałych tysiące kilometrów od siebie. Oczywiście, można zarzucić, że w przepisie jest olej kokosowy – zgadza się, jest to bardzo nielokalny produkt, ale nie ma dla niego dobrej lokalnej alternatywy – co mamy użyć – smalec?
      Można masło klarowane, które może być lokalne, ale olej kokosowy jest po prostu zdrowszy. Co do słodzenia, kwestia dyskusyjna, co lepsze – czy miód, czy cukier kokosowy – oczywiście po upieczeniu, bo na zimno to miód jest bezkonkurencyjnie lepszy.

Dodaj komentarz

Twój adres nie zostanie opublikowany. Pola wymagane są oznaczone symbolem *