Mięsne muffiny z chrzanowym kremem

Dla Was dzisiaj przepis na efektowny obiad lub zaskakującą przekąskę na imprezę, gotowy w pół godziny - co Wy na to? Już Wam się podoba? :)
Potrzebne będzie mięso mielone (najlepiej, jeśli zmielicie je sami!) oraz ziemniaki, nuta fantazji i troszkę chęci. :)


Składniki (na 12 mięsnych muffin):
0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki) lub gotowego mięsa mielonego
1 średnia cebula
1 jajko
majeranek
szczypta ziół prowansalskich
czosnek granulowany
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
dowolne dodatki (u mnie czerwona papryka konserwowa)

Składniki (na ziemniaczany krem):
6 średnich ziemniaków
kawałek masła 82%
odrobina słodkiej śmietany
2 łyżeczki chrzanu tartego (może być więcej)
kolorowy pieprz
drobny szczypiorek
sól

Do formy: olej, bułka tarta


Wykonanie:
Zmiel mięso, pokrój w kostkę cebulę i paprykę.
Włóż do miski mięso, jajko, paprykę, cebulę oraz dodaj wszystkie przyprawy i bułkę tartą.
Wymieszaj całość dokładnie, następnie uformuj 12 kul.
Formę do muffin wysmaruj lekko olejem, następnie obsyp bułką tartą. Włóż kule do formy, ugnieć, wyrównaj górę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (program góra/dół) na 30-40 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie.
Gdy lekko przestygną dodaj do nich masło, śmietanę i chrzan, następnie zrób z nich gładkie puree. Wyłóż je na upieczone muffiny.
Udekoruj świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego! :)


Komentarze