środa, 15 marca 2017

Roladki ze szpinakiem, serem camembert, boczkiem w sosie pomidorowym

Iście niedzielny obiad w postaci pysznych roladek nadzianym szpinakiem z czosnkiem, ziołowym serem camembert. Otulone wędzonym boczkiem, zapieczone w pomidorowym sosie. Brzmi niebiańsko, czyż nieprawdaż? Dosłownie kilka prostych, zwyczajnych składników wystarczy aby wyczarować takie cudne roladki. Zapieczone pomidory idealnie smakują z suszona bazylią i cebulą. A szpinak nabiera jeszcze bardziej kremowego smaku dzięki plastrom sera! Także więc zakasajcie rękawy i do dzieła. 




Do przygotowania potrzebujemy:

600 g fileta z piersi kurczaka (2 podwójne)
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
120 g sera camembert z ziołami

10 plastrów wędzonego boczku
1 puszka krojonych pomidorów
1 duża cebula
Suszona bazylia
Sól
Pieprz świeżo mielony
Czerwony pieprz w ziarnach
Suszona natka pietruszki
Śwież natka pietruszki do dekoracji






Jak zrobić?
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz bazylią. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania. 
Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem z każdej strony. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka plastrów sera camembert. Zwijamy ciasno w rulon. Roladkę owijamy wędzonym boczkiem. Każdą roladkę układamy w naczyniu z sosem. 
Formę wstawiamy do nagrzanego do 190*C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Kolejne 10 minut zapiekamy bez przykrycia. 









Mój dzień z Hortex

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz