2017/03/15

Pieczone warzywa śródziemnomorskie

Na jednej patelni połączyłam ze sobą moje ulubione warzywa śródziemnomorskie. Po 30 minutach otrzymałam pachnące włoskim słońcem warzywa, z dodatkiem tymianku, który roztarłam w dłoniach, dla uzyskania jeszcze lepszego aromatu i smaku. Takie danie może być doskonałą bazą do powstania nowego przepisu, bo otrzymane warzywa można np. zblendować z bulionem i podać w postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa warto podać z ulubionym makaronem lub pieczonym mięsem. Pomysłów jest sporo, czas na przedstawienie przepisu.



Pieczone warzywa śródziemnomorskie

Składniki:
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Umyte warzywa osuszamy.
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy ząbki czosnku.
  • Cukinię i bakłażana kroimy na plastry, a te następnie na cztery części.
  • Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a obraną marchew i ziemniaki na grubsze plasterki.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Skrapiamy olejem.
  • W dłoniach rozcieramy suszony tymianek i posypujemy wszystkie warzywa.
  • Doprawiamy sola do smaku.
  • Mieszamy starannie.
  • Pieczemy przez 30 minut w temp. 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz