KOSTKA CHAŁWOWA

Puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe, przełożone warstwą delikatnego kremu chałwowego. Całość wykończona polewą czekoladową i pokruszonymi pistacjami. Jak każde ciasto typu kostka, jest efektowne i bardzo podzielne. Idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia. 
Czekoladowy biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia. Rośnie dzięki dobrze ubitym i napowietrzonym białkom. Po upieczeniu nasączamy go herbatą, dzięki czemu jest wilgotny i lekki równocześnie.
Ciasto można przygotować wcześniej i do 4 dni przechowywać w lodówce.
------------------------------------ 
SKŁADNIKI
CIASTO
  • 7 jajek (M)w temperaturze pokojowej / białka i żółtka oddzielnie
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki kakao
KREM CHAŁWOWY
  • 750 ml śmietany 30% / schładzanej minimum 12 godzin
  • 250 g mascarpone
  • 400 g chałwy waniliowej
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki wody
  • 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
DODATKOWO: kubek czarnej herbaty z cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • CIASTO: Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misie. Ubijamy ze szczyptą soli, aż zrobią się lekko sztywne. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce cukru. Kolejną dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Jest to bardzo ważny etap i nie należy go przyspieszać. Po dodaniu ostatniej porcji cukru miksujemy 2 minuty, aby ustabilizować pianę. 
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując. 
  • Wprost do ubitych jajek w 2 porcjach przesiewamy obie mąki i kakao. Delikatnie mieszamy silikonową łopatką. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury masy. Wykładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Kroimy poziomo na dwie części.
  • KREM: 200 ml śmietanki wlewamy do rondelka i dodajemy 200 g pokruszonej chałwy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do utworzenia jednolitego kremu. 
  • Do szklanej lub metalowej miski przelewamy pozostałą śmietankę i dodajemy mascarpone. Ubijamy na sztywno, początkowo na niskich obrotach miksera, stopniowo je zwiększając. Dobrze ubity krem, powinien być lekki, puszysty i podwoić objętość. 
  • 2 łyżki ubitego kremu dodajemy do schłodzonego kremu chałwowego. Mieszamy i dodajemy kolejne 2 łyżki śmietanki. Powstałą masę, łyżka po łożce,  dodajemy do ubitej śmietany z mascarpone. Za każdym razem delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy pozostałą pokruszoną chałwę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • POLEWA: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, do zagotowania i połączenia składników w jedwabistą, gładką polewę. Odstawiamy z ognia.
  • Dolny blat ciasta wkładamy na spód wyłożonej papierem formy, nasączamy połową herbaty, rozprowadzamy powidła lub dżem, wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy pozostałą herbatą i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy pokruszonymi pistacjami lub chałwą.
  • Blaszkę z ciastem luźno przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
  • Przed podaniem kroimy na porcje i opcjonalnie dekorujemy kleksem bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz