wtorek, 14 marca 2017

Proste przedwiosenne chili z fasoli i pieczone bataty

Wspaniale jest budzić się o poranku w żółto-srebrnej poświacie marcowego słońca, która zaczyna mieć odcienie coraz bardziej wiosenne! :)
Ale przedwiosenna pora bywa naprawdę kapryśna i często, zamiast w porannych promieniach słońca, budzimy się z ociężałymi powiekami przypominającymi ołowiane chmury za oknem, które ciągną się po niebie nawet przez kilka dni z rzędu.
Dlatego też sycące i ciepłe posiłki nie odchodzą jeszcze z naszych stołów.
Taki też stawiam dzisiaj przed Wami na blogowym stole i ogromnie do niego zapraszam wraz z Jamie'm Oliverem, którego przepisem się inspirowałam!
Wspaniałe chili z fasoli, w którym magicznym składnikiem wynoszącym smak tej potrawy na wyżyny absolutne jest sos BBQ!
Tak, ten sam, który powszechnie jest znany jako dodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek.
Chili, czyli absolutna klasyka kuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto ze Słonecznej Kuchni :)
Wyrazisty smak potrawki uzupełniają słodkie bataty pieczone w całości, jogurt przełamany odrobiną płatków chili i świeże awokado - całkowita eksplozja smaków tworząca głębokie i spójne połączenie wielu wymiarów.
I to wszystko w niezwykle prosty sposób możecie przyrządzić w swoich własnych przestrzeniach kuchennych! :D
Ważnym elementem jest to, aby podczas gotowania używać naczynia, które można wstawić także do piekarnika.
Do dzieła więc!







































Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami
Potrzebujesz:

  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • 100ml sosu BBQ
  • olej
  • sól i pieprz 
Do tego:
  • 2 bataty
  • olej
  • sól
  • jogurt naturalny
  • szczypta płatków chili
  • 1 awokado
  • posiekana natka pietruszki/ kolendry
Sposób przyrządzenia:
1. Marchewki obierz i pokrój w ok. 0,5cm kawałki, dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 min.
2. Do marchewki dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i poszatkowany czosnek - podsmażaj przez kolejne 3 min.
3. Warzywa dopraw chili, kuminem i wędzoną papryką - przemieszaj dokładnie.
4. Dodaj obie fasole wraz z zalewą, pomidory i sos BBQ - wymieszaj i przykryj pokrywką lub połóż na wierzch dobrze wymierzony do naczynia kawałek pergaminu i dociśnij do powierzchni chili.
5. Bataty wyszoruj, ponakłuwaj obficie widelcem, natrzyj olejem i solą, połóż na blasze do pieczenia.
6. Chili i bataty włóż do nagrzanego piekarnika do 180*C i piecz 1h.
7. Gotowe danie podawaj z kawałkiem pieczonego batata, jogurtem z płatkami chili i plastrami awokado, a całość posyp posiekaną natką pietruszki/ kolendry.

Smacznego!










































Baked bean chili with roasted sweet potatoes
Ingredients:
  • 2 carrots
  • 2 medium onions
  • 2 garlic cloves 
  • 1 teaspoon smoked paprika
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon chili flakes
  • 1 can of white beans
  • 1 can of red beans
  • 1 can of tomatoes
  • 100ml BBQ sauce
  • Oil
  • salt and pepper
Additionally:
  • 2 sweet potatoes
  • Oil
  • salt
  • natural yogurt
  • a pinch of chili flakes
  • 1 avocado
  • chopped parsley / cilantro
Method:
1. Peel carrots and cut into approx. 0.5cm pieces, season with salt and pepper and fry over medium heat for 5 minutes.
2. Add half-slices chopped onion and shredded garlic to carrot - fry for another 3 minutes.
3. Season vegetebles with chili, cumin and smoked paprika - shuffle thoroughly.
4. Add both beans with their marinade, tomatoes and BBQ sauce - mix and cover with a lid or place it on top of well-placed piece of parchment into the dish and press down to the surface of chili.
5. Wash well sweet potatoes, prick them liberally with a fork, rub with oil and salt, place on a baking tray.
6. Put chili and sweet potatoes in the preheated oven to 180 * C and bake for 1 hour.
7. Serve ready dish with a piece of baked sweet potato, blob of yogurt seasoned with chili flakes and sliced ​​avocado and sprinkle with chopped parsley / cilantro.

Enjoy!



























W akcji: Kuchnia Ameryki Północnej 2017 Warzywa korzeniowe 2017

2 komentarze:

  1. Uwielbiam chili w każdej postaci. Chętnie wypróbuję też z BBQ.
    Witaj w akcji korzeniowej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...