wtorek, 14 marca 2017

Zapiekany kalafior z salsą pomidorową

Kalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji.








Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • 3 serca karczochów konserwowych
  • 4 suszone pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki

     

     

    Przygotowanie

      Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry przypominały drzewo.
    Z każdej strony skropiłem kalafior oliwą, oprószyłem solą i pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki.

    Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
    Kalafior podałem z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz