wtorek, 14 marca 2017

Delikatna tarta na cieście francuskim z cukinią, fetą i wędzonym kurczakiem

Ciasto francuskie jest świetnym kompanem dla szybkich przekąsek, kolacji i deserów. I dla resztek z lodówki, które trzeba ocalić przed wyrzuceniem :) Wyszło całkiem przyzwoite danie, świeże, wiosenne i bardzo smaczne. Duużo  dobrego robi mięta - nie pomijajcie jej i jeżeli macie świeżą posypcie nią tartę przed podaniem <3


Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- dwie wędzone ćwiartki z kurczaka
- opakowanie sera feta
- dwie łyżki greckiego jogurtu naturalnego
- jajko
- dwie młode cukinie
- łyżka soku z cytryny
- mięta (u mnie dwie łyżeczki suszonej)
- pieprz grubo mielony do smaku
- sól morska
- mieszanka ziół greckich
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek

1. Fetę, jogurt naturalny, sok z cytryny, jajko, miętę i pieprz łączymy w miseczce na gładką masę.

2. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki.

3. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.

4. Oliwę mieszamy z ziołami greckimi i szczyptą soli.

5. Płat ciasta francuskiego rozwijamy, układamy na blasze, rozsmarowujemy masę z fety pozostawiając wolne brzegi. Następnie układamy kawałki kurczaka i cukinię. na tak ułożonych plasterkach cukinii rozsmarowujemy pędzelkiem oliwę z ziołami.

5. Tartę pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra - dół) 20-30 minut.

Smacznego <3

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design