marca 14, 2017

Ciasto drożdżowe / drożdżówka bez wyrastania z mrożonymi malinami

Wymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać. 


2 szklanki mąki
1 jajko L
2 żółtka
60g masła
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
40g świeżych drożdży

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g zimnego masła 

Dodatki:
150g mrożonych owoców, u mnie maliny

1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. 


7 komentarzy:

  1. alez przepysznie wygląda; bardzo lubię drożdżowe ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Też sobie zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ciasto. Po raz pierwszy udalo mi sie drozdzowe z owocami, wczesniej zawsze mialam zakalec.

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby użyć drożdży suchych - jak wtedy zmieniłby się przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z suchymi, ale w Internecie jest dostępnych wiele przeliczników:)

      Usuń
  5. Wielokrotnie robiłam to ciasto i zawsze wspaniale rośnie i wychodzi bardzo dobre. Tylko jest to według mnie drożdżówka do natychmiastowego zjedzenia, bo potem robi się dość sucha, choć dalej bardzo smaczna. Pewnie dlatego tak się dzieje, że nie ma tych etapów rośnięcia i długiego wyrabiania, ale to nie problem, bo dobre ciasto nigdy długo nie leży :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam okazji sprawdzić - u nas też znika szybko, bo porcja nie jest duża:) Pozdrawiam!

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP