sobota, 30 stycznia 2016

Hummus idealny

Hummus =ciecierzyca, czyli pyszne danie,zdrowie, energia do życia. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, zazwyczaj pita. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, pasta z sezamu, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ok, składniki już znamy ale czy z nich zrobimy prawdziwy, oryginalny, hummus? Dziś podaję wersję najlepszego, jaki jadłam.Doskonały hummus-jest kremowy, gęsty i bez jednej grudki. Można spierać się o najlepsze dodatki, kłócić się o to z jakiego kraju pochodzi, albo dyskutować:lepszy jest posypany słodką papryką czy zatarem, jednak wiadomo, że dobry hummus po prostu musi być idealnie gładki i kropka.

SKŁADNIKI:
1 szklanka suchej ciecierzycy
kilka łyżek jasnej pasty tahini (gotowej lub z przepisu poniżej)
1/3 szklanki lodowatej wody
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar

PRZYGOTOWANIE:
Tahini:
1/2 szklanki sezamu
oliwa sezamowa (opcjonalnie)
Sezam prażymy na suchej patelni(uwaga, żeby nie przywalić bo wyjdzie gorzkie).Ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy olej i miksujemy- co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek.
Miksujemy do momentu, aż pasta stanie się kremowa i jednolita. Przekładamy do słoika-trzymamy w lodówce.


Wieczorem zalewamy ciecierzycę wodą. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana, to hummus będzie klapą.Pragniesz dobrego hummusu-musisz uzbroić się w cierpliwość.Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać pastę tahini, sól, sok z cytryny, czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Nie może być żadnej grudki.Czas na wodę, która sprawi,że nasz hummus stanie się IDEALNY!. Do naszej masy, dolewamy powoli zimną wodę, cały czas miksując. Hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz