czwartek, 17 listopada 2016

Barszcz na zakwasie z kiszonych buraków

W sprawie wigilijnego barszczu-tym razem głos zabrał mój Nass. Uparł się,że zrobi domowy zakwas buraczany i....zrobił. Nie tylko zakwas-ale równie pyszny barszcz.


SKŁADNIKI:
Tydzień przed gotowaniem barszczu nastawiamy zakwas np. z tego przepisu :https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/zakwas-z-burakow.html 
Przygotowujemy wywar:
2 małe marchwie
1 korzeń pietruszki
1/2 średniego selera
1/2 pieczonej cebuli
Ok. 10 cm pora
Liść laurowy
Ziele angielskie
2-3 ząbki czosnku
Majeranek
Sól
Pieprz
Cukier 
Natka pietruszki
1,5-2 l. wody

PRZYGOTOWANIE:
Gotowy zakwas przelewamy do butelek. Nastawiamy wywar.Cebule opiekamy nad gazem,W garnku zagotowujemy wywar z włoszczyzny,(plus sól ,ziele angielskie i liść laurowy) zmniejszamy gaz, dodajemy cebulę i gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5. Odcedzamy wywar, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, buraczany zakwas (próbujemy,żeby nie była zbyt kwaśny), doprawiamy majerankiem, cukrem, pieprzem, ew. solą. Barszcz powinien być słodko-kwaśny. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz