poniedziałek, 28 listopada 2016

Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno

Nie wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku. Sama nie wiem, z czym się lepiej komponuje :)

SKŁADNIKI:
Mała główka białej kapusty
1/6 kostki smalcu 
Woda
Sól
Miód
Ocet
Pieprz (sporo pieprzu)

PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem- wlewamy ok 500 ml wody, zagotujemy, doprawimy solą, octem oraz dodajemy smalec, Gdy się rozpuści wkładamy kapustę. Nie lubię warzyw rozgotowanych-więc kontroluję czas. Gdy kapusta jest al dente, dokładamy miód oraz sporą porcję pieprzu. Jeżeli wody jest zbyt wiele-część można odlać. Kapusta powinna być dość kwaśna i dość słodka-tak,żeby smaki się równoważyły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz