wtorek, 7 marca 2017

Szarlotka z pomarańczową bezą

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Kobiet, dlatego, Kochana Kobietki, pozwólmy w tym dni,żeby nasi Panowie nosili nas na rękach, obsypywali kwiatami a tak na poważnie, wystarczy,że podadzą nam do łóżka kawał dobrej szarlotki ( którą nawet same sobie upieczemy ):)


SKŁADNIKI:
Na spód:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g. miałkiego cukru
75 g. zimnego masła
Masło do wysmarowania formy
3 żółtka (białka zostawić do bezy)
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Starta skórka z 1/2 pomarańczy
Jabłka:
1 kg. jabłek (najlepiej kwaskowych)
40 g. cukru
Miąższ  z 1/2 pomarańczy
Starta skórka z 1/2 pomarańczy
Beza:
3 białka
150 g. cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
Mąka plus cukier oraz przyprawy łączymy. Masło kroimy na wiórki,dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto-jeżeli jest potrzeba dodajemy łyżkę wody. Ciasto wkładamy do lodówki.
JABŁKA:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć na patelnię dodając cukier, sok  oraz miąższ z pomarańczy. Całość przesmażyć ok 8-10 minut.
Nagrzać piekarnik (bez termoobiegu) do 180 stopni
Tortownicę wysmarować masłem, wykleić ciastem (brzegi ok. 1,5 cm), ponakłuwać widelcem, wyłożyć jabłka  i piec przez ok. 25 minut. W tym czasie przygotować bezę
BEZA:
Ubijamy białka, dodając po łyżce cukru. Ubijać przez 2-3 minuty, po tym czasie zaczynamy dodawać mąkę ziemniaczaną. Białka powinny być lśniące.

Wystawiamy ciasto z piekarnika i pokrywamy bezą-pieczemy kolejne 20 minut. Wystawiamy i przestudzamy 15-20 minut.
















4 komentarze:

  1. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Ogromnie cieszą mnie takie słowa,gdyż wypieki to moja pięta achillesowa :(

      Usuń
  2. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń