poniedziałek, 13 marca 2017

PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

    Proste i świetne danie zarówno na niedzielny obiad,jak również rodzinne uroczystości.
    U mnie pierś z indyka,ale równie dobrze sprawdzi się filet z kurczaka.Mięsko podałam z kluseczkami śląskimi - mężuś zadowolony,rodzicom też smakowało.


Składniki:
  •  ok 600- 800 dag piersi z indyka
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • 200 ml białego,wytrawnego wina
  • sól,pieprz
  • bazylia,oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
Umytą pierś z indyka pokroić w medaliony,przyprawić solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Gdy lekko się zeszkli dodać medaliony,które tylko lekko ścinamy z obu stron. Całość zalać winem i dusić ok 20 min.Następnie dodać pomidory z puszki,doprawić 2-3 ząbkami czosnku,oregano,bazylią oraz solą i pieprzem.Gotować,aż sos zrobi się gęsty - pod koniec dodać świeżej bazylii - ściągnąć z ognia i całość wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz