FALE DUNAJU

13 mar 2017
data:post.title
Ciasto fale Dunaju jest bardzo znane i lubiane. Jest złożone z dwóch warstw ciasta i owoców, do tego krem i czekolada. Pyszne połączenie, polecam. 


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 6 jajek 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka brzoskwiń 
                                                                            KREM : 
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła         
                                                                           POLEWA : 
  • 1/4 kostka margaryny 
  • 1/2 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki wody 
  • 2 łyżki kakao 
                                                                     PRZYGOTOWANIE : 
  1. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodajemy żółtka. Wsypujemy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i po chwili ubite białka. 
  2. 3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30, następnie 1/4 ciasta mieszamy z kakao. 
  3. Ciemne ciasto rozkładamy na jasnym cieście lekko je wyrównując. 
  4. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w paski rozkładamy na ciasto. 
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, pieczemy przez około 40 minut. 
  6. Ciasto studzimy. 
  7. W szklance mleka mieszamy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 
  8. Pozostałą część mleka podgrzewamy, wlewamy masę i cały czas mieszając gotujemy gęsty budyń. 
  9. Rozkładamy go na dwa talerze i dobrze studzimy, powinien być chłodny. 
  10. Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po troszku budyń. Ucieramy do momentu wyrobienia całego. 
  11. Masę budyniową rozkładamy na ciasto. 
  12. Składniki polewy przekładamy do garnka, ciągle mieszając zagotowujemy. 
  13. Kiedy lekko przestygnie polewamy nią ciasto, chłodzimy je około 2 godziny. 
  14. Smacznego. 



 

Prześlij komentarz