Do wiosny coraz bliżej i coraz częściej tęsknimy do budzących nas codziennie promieni słońca. Mi również brakuje słonecznej pogody, więc postanowiłam przygotować sobie jej namiastkę w postaci przyjemnej, trochę egzotycznej sałatki. Jej składniki dostępne są w prawie każdym sklepie, więc nie macie już wymówki 🙂
Sałatka z mango i awokado to super połączenie 🙂
Składniki /2-3 porcje/:
- 1 mango
- 1 awokado
- opakowanie mieszanki sałat (lub takie połączenie jakie lubicie np. sama roszponka czy rukola)
- kilka orzechów włoskich
Sos:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Na talerzach rozłożyć porcje sałaty, na wierzchu położyć pokrojone w plasterki mango i awokado oraz posypać pokrojonymi na większe kawałki orzechami.
Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę. Podawać od razu, by wszystko było chrupkie, a awokado nie zdążyło „ściemnieć”.