SZARLOTKA Z KRATKĄ

4 komentarze

SZARLOTKA Z KRATKĄ to bardzo kruche, delikatne ciasto, warstwa aromatycznych jabłek i urocza kratka z ciasta na wierzchu, po prostu pycha 🙂 Jeżeli macie mus jabłkowy w słoikach to też możecie go użyć do tego ciasta, będzie jeszcze szybciej.



Składniki:
Ciasto

  • 300 g mąki krupczatki (jeżeli nie macie krupczatki możecie użyć mąki pszennej tortowej)
  • 150 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 3 żółtka

Nadzienie

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jabłka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wody
  • garść rodzynek (u mnie duże rodzynki hetmańskie)

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania



SZARLOTKA Z KRATKĄ

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę dodać cukier puder, pokrojone na małe kawałki, zimne masło, żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto.

Ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3 ciasta), które owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30 min.
Gdy ciasto się chłodzi przygotować jabłka.

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki, przełożyć do dużego rondla, dodać cukier (zwykły i waniliowy), cynamon, sok z cytryny, rodzynki, wodę

i podsmażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie, a nadmiar soku odparuje.
Blachę do pieczenia o wymiarach 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem. Większą część schłodzonego ciasta (2/3) wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na wielkość blachy. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na około 15 minut. Podpieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłkowe nadzienie.

Pozostałe schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Ciasto pociąć na paski szerokości około 1,5 cm i ułożyć z nich kratkę na cieście.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



szarlotka z kratka

szarlotka z kratka

jablecznik z kratka

4 odpowiedzi do “SZARLOTKA Z KRATKĄ”

  1. Anonim

    Jutro idę do sklepu po jabłka i zabieram się za pieczenie szarlotki. Narobiłaś mi smaku na szarlotkę:) 🙂 🙂

  2. Dorota

    Jest przepyszna ale zrobiłam ją chyba na ciut większej blaszce i wyszła bardzo bardzo niska. Zapomniałam też nakłuć spód przed pierwszym pieczeniem. Za to smak wynagrodzil wszytsko. Na święta planuje zrobić ją jeszcze raz i tym razem wyeliminuje błędy ☺️

  3. Tomasz

    Ciasto pyszne ale robienie tej kratki na blaszce okrągłej to męczarnią bo to się rozwala strasznie ale smak najważniejszy i smak10/10

  4. Aga

    Ciasto przepyszne, piekę je od 2 miesięcy co tydzień, córka i siostrzeńcy tylko proszą żeby ciocia upiekła, uwielbiają je.

Zostaw komentarz