Żołądki gęsie zwane również gęsie pipki to przysmak nie jednej osoby. Pierwszy raz jadłam je w restauracji pod Gąską i już się w nich zakochałam, należą według mnie do najdelikatniejszych i najsmaczniejszych podrobów. Przepis jest bardzo prosty i można go modyfikować według własnego uznania.
SKŁADNIKI :
- 500 g żołądków
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki smalcu z gęsi, ewentualnie oliwa
- sol, pieprz i curry do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Żołądki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Przekładamy je do wysokiej patelni z pokrywką, dodajemy przyprawy, przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę.
- W między czasie gotujemy kaszę orkiszową.
- Chwilkę podpiekamy, następnie wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem około 2 godziny. Wodę dolewamy kiedy się wygotuje, co jakiś czas mieszamy żołądki.
- Kiedy są już miękkie ponownie doprawiamy do smaku.
- Dodatkowo na patelni, na oleju podpiekamy 1 pokrojoną cebulkę.
- Żołądki podajemy z kaszą, podpieczoną cebulką i surówką.
- Smacznego.
tak podane nawet najbardziej banalne danie zyskuje :)
OdpowiedzUsuń