sobota, 11 marca 2017

Kremowe tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Prosty przepis na niecodzienny obiad czyli makaron otulony śmietanowo-ziołowym sosem na bazie serka mascarpone. W połączeniu z kurczakiem i szpinakiem tworzą pyszne, delikatne połączenie. Polecam to danie wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej.


Składniki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • vegeta
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • kmin rzymski (kumin)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g makaronu tagliatelle
Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w 2 łyżkach oliwy, 2 szczyptach vegety, 2 szczyptach pieprzu, szczypcie soli oraz szczypcie ziół prowansalskich. Smażymy i ściągamy z patelni.

Na nieumytą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę i smażymy. W momencie gdy czosnek zacznie skwierczeć dodajemy szpinak. Smażymy go dopóki nie straci objętości i nie zwiędnie. W międzyczasie doprawiamy go szczyptą pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, szczyptą ziół prowansalskich, bardzo małą ilością (na koniec noża) gałki muszkatołowej oraz kuminu. Nastawiamy makaron.

Gdy szpinak jest już gotowy zmniejszamy ogień, wrzucamy kurczaka i czekamy aż się podgrzeje. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy z resztą składników. Gdy całkiem się rozpuści dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz