Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie

Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie (1)Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na obiad dla całej rodziny – klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie. Idealne do ziemniaków, ryżu, kasz, a nawet kromki chleba. U nas Wszyscy je lubią. Małe mięsne kluseczki i pyszny sos sycącą na długo, a przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie, polecam.

Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie (3)

Składniki:

Na pulpeciki:

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 bułka (u mnie kajzerka) + mleko do namoczenia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko M
  • 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 4 łyżki mąki pszennej do odtoczenia klopsików

Na szybki sos pomidorowy:

Przygotowanie:

Przygotowanie klopsików:

Cebulę drobno kroimy i przekładamy do miski (możemy ją wcześniej delikatnie podsmażyć). Bułkę moczymy w mleku i odciskamy, dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 jajko, sól, pieprz i czerwoną paprykę, całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z mięsnej masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w mące wysypanej na głębokim talerzu (nadmiar mąki strzepujemy). Mięsne kuleczki obsmażamy z każdej strony na oleju (powinny być zarumienione i nie powinny się rozpadać).

Przygotowanie sosu i całej potrawy:

Do głębokiej patelni/garnka do sosów wlewamy oba opakowania krojonych pomidorów, doprawiamy całość solą i pieprzem, dolewamy 1/2 szklanki wody, mieszamy i chwilę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (około 5 minut). Po tym czasie do sosu dodajemy obsmażone klopsiki (ja na chwilę zdejmuje garnek z palnika, aby sos nie chlapał). Lekko mieszamy, klopsy powinny być zanurzone w sosie. Gotujemy 35-40 minut na małym ogniu, co jakiś czas można przemieszać. Pod koniec gotowania do szklaneczki/miseczki odbieramy około 3 łyżki sosu, mieszamy je energicznie ze śmietaną, a następnie wlewamy całość do naszego sosu i szybko, choć delikatnie mieszamy (ja często dodaję śmietanę nawet w połowie gotowania, dobrze rozmieszana z odrobiną sosu w miseczce się nie zważy), gotujemy jeszcze chwilę. Śmietana ma złagodzić pomidorowy smak sosu (moja rodzina woli łagodniejsze sosy).

Pulpeciki w sosie podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszami, a nawet z chlebem.

Klopsiki w aromatycznym pomidorowym sosie (2)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz