sobota, 11 października 2014

Omlet z cukinią

Dzisiaj szybki, łatwy, ekonomiczny i bardzo smaczny pomysł na wyśmienite ciepłe śniadanie. Często, aby przygotować to danie nie trzeba nawet wychodzić do sklepu, gdyż potrzebne składniki już są w lodówce. Przepis można też dowolnie modyfikować używając innych warzyw, lub na przykład dodając do niego odrobinę podsmażonego boczku.
Do przygotowania omleta użyłem:
  • 3 jajek,
  • 1/2 średniej cukinii,
  • 1 pomidora,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 20 gram masła,
  • 1/3 papryczki chili,
  • soli,
  • czarnego świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw. Cukinię pokroiłem pod lekkim ukosem w cienkie plasterki o grubości około 2-3 mm. Cebulę obrałem z łupinki, a następnie pokroiłem jej połowę w cienkie piórka. Pozbawioną pestek 1/3 papryczki chili drobno posiekałem, a pomidora pokroiłem w plasterki. Jak już wspomniałem użyte do omleta warzywa można dowolnie modyfikować, a świetnym pomysłem jest też dodanie kilku plasterków podsmażonego wcześniej na chrupko boczku. Bardzo dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem.
Jajka dokładnie roztrzepałem i ubijałem za pomocą trzepaczki przez około 3 minuty, aby były delikatnie napowietrzone. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozpuściłem 20 gram masła i dodałem cebulę, paprykę chili oraz cukinię. Całość podsmażałem przez około 4 minuty, aby cebula zrobiła się szklista, a skórka cukinii intensywnie zielona. Następnie plasterki cukinii rozłożyłem równomiernie na patelni, dodałem roztrzepane jajka, a na wierzch ułożyłem plasterki pomidora. Smażyłem na małym ogniu, odklejając co jakiś czas brzegi omleta od patelni, aż do ścięcia się w całości jajka. Następnie złożyłem omlet na pół i przełożyłem na talerz.

1 komentarz :

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips