czwartek, 9 marca 2017

Ciasto kokosowe z jabłkami

To ciasto zaskakuje smakiem. Delikatny biszkopt, jabłka, zanurzone w budyniu a do tego wszystkiego jeszcze pianka z wiórek kokosowych. Niby banalne składniki, ale w tym wydaniu smakują pysznie i do tego wygląda bardzo elegancko.




Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
Żółtka ucieramy z połową cukru, kolejno dodajemy do nich mąkę, wodę i proszek. Białka ubijamy z pozostałym cukrem, a gdy piana będzie gęsta i sztywna mieszamy ją delikatnie z pozostałymi składnikami. Ciasto ostrożnie przekładamy do blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.

Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 3 szklanki wody
  • 1łyżka cukru
  • kilka goździków
  • kawałek cynamonu
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 kostki masła
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
Jabłka obieramy i kroimy na cząstki, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę cukru, goździki i cynamon i gotujemy ok 5 minut. Następnie odsączamy na sitku owoce, a na wodzie, na której gotowały się jabłka gotujemy budynie. Proszek budyniowy mieszamy z pół szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się wody. Jabłka układamy na podpieczonym cieście, a na jabłka wylewamy budyń. Masło rozpuszczamy i rumienimy na nim wiórki kokosowe z dodatkiem cukru pudru. Wiórki studzimy i gdy będą zimne mieszamy z jajkami i wykładamy na budyń. Ciasto pieczemy 15 minut w 180 st. C. Smacznego







18 komentarzy:

  1. kokos i jabłka? Wpadam na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mnóstwo jabłek w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jabłka w cieście, ale z kokosem jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam kokos i jabłka w cieście. Oddałabym za ten kawałek naprawdę wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pięknie wygląda :) Z chęcią zjadła bym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega apetyczne ciasto. Podkradam kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokosowe smaki to zdecydowanie moje smaki :) także dużą porcję poproszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te jabłka zanurzone w budyniu brzmią tak pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zwykle pysznie i słodko :) pysznie wygląda to ciacho! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się fantastycznie, co za ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne ciasto, takie domowe i tradycyjne, wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...