Pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym

Jeżeli szukacie pomysłu na zdrowy i pełnowartościowy obiad to proponuję zrobić takie drobiowe pulpety z dodatkiem kaszy jaglanej,startej marchewki i natki pietruszki. Sos można zrobić dowolny wedle uznania,taki jaki lubią domownicy.




pulpety:
500 g zmielonego filetu z piersi kurczaka
1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem)
1 marchewka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
posiekanej natki pietruszki 
1 jajko
sól
świeżo mielony pieprz
mielona papryka słodka
1 łyżka masła

Kaszę wsypać na gorącą patelnię,chwilę prażyć,przesypać na sito,przelać wrzątkiem i wsypać do garnka.  Zalać 1 szklanką wody,lekko posolić i ugotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Do zmielonego mięsa  dodać zimną,ugotowaną kaszę,przesmażoną cebulkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Do kaszy i mięsa zetrzeć marchewkę na tarce na drobnych oczkach,wbić jajko,przyprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Dodać posiekaną natkę i dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie zwilżyć wodą i formować średniej wielkości pulpety.
W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucać partiami pulpety. Gotować 3-4 minuty aż pulpety wypłyną na powierzchnię.

sos pomidorowy: 
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka 
kawałek selera
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka oleju

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce,dodać do cebuli i chwilę smażyć. Pomidory z puszki przełożyć na sito i przetrzeć do przesmażonych warzyw. Podlać 1/4 szklanki wody i dusić kilkanaście minut do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na gładki sos,doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać ze śmietaną. Gotowym sosem polać ugotowane pulpety. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i dowolną surówką.

  









Komentarze

Popularne posty