środa, 8 marca 2017

Zupa marchewkowa

Pyszna, wiosenna zupa warzywna.








Składniki

1 kg marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 pietruszka
4 ziemniaki
70 g masła
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki estragonu
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Połowę marchewek, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce do jarzyn.
Pozostałe marchewki kroimy na cienkie plasterki.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku roztapiamy masło wrzucamy warzywa i dusimy pod przykryciem kilka minut, od czasu, do czasu mieszając.
Następnie zalewamy gorącą wodą (1,5 l), dodajemy ziele angielskie, estragon i gotujemy do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

1 komentarz: