czwartek, 9 marca 2017

Wietnamskie kuleczki z serem pleśniowym

Aby wykonać te małe aromatyczne kuleczki trzeba najpierw zrobić mieszankę mąk z tapioki i ryżowej pół na pół.
Można takie mieszanki zakupić w Kuchniach Świata albo zrobić je samemu.
Potem tylko woda i białe, lekko lepiące ciasto gotowe, zachęcam do zrobienia.
Kulki są przepyszne więc warto je wykonać a z serem pleśniowym smakują wybornie.
Wietnamskie kuleczki z serem pleśniowym.


                   Składniki:
             Ciasto:
  • 160 g mieszanki mąk z tapioki i ryżowej pół na pół
  • ok. 100 ml wody
  • sól morska
  • 1 łyżka oleju
             Nadzienie:
  • 50 g sera blue stilton 
             Sos:
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 100 g sera blue stilton
  • ok. 2 łyżek posiekanej mięty

Mieszankę mąk wsypałam do miski, dodałam sól i wlałam olej a wodę wlewałam porcjami tak aby powstało elastyczne i zwarte ciasto.
Ser podzieliłam na kawałki takie aby jeden zmieścił się w kulce.
Odrywałam kawałki ciasta, rozciągałam je na placuszki, wkładałam ser i zalepiłam tworząc kulkę.
Kulki układałam w naczyniu do parowania i parowałam je około 10 - 15 minut. 
Do garnka wlałam śmietanę, wkruszałam ser i podgrzewałam aż ser się rozpuścił.
Kulki serowe podałam z sosem i posiekanymi listkami mięty.
Smacznego.
Przepis kuchni wietnamskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeski kormoran

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger