wtorek, 7 marca 2017

Lemon curd - krem cytrynowy

Pyszny krem cytrynowy, który zaskoczył mnie smakiem Mega pozytywnie. Zachęcam do wypróbowania tym bardziej, że ten niepowtarzalny krem można zastosować do bardzo wielu wypieków i w każdym z nich będzie atrakcyjny dla podniebienia. Rewelacyjny pod każdym względem. Zapraszam... 
 Skala smaku 10/10 można go przechowywać w lodówce spokojnie do 2 tyg. najlepiej w zamkniętym słoiku.




Składniki na 1,5 szklanki:
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cytryny wyparzyć, skórkę otrzeć na tarce. 
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier - ja to robię mikserem, do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając - można przejść na rózgę kuchenną(bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze).
Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać cały czas, gdyż łatwo się przypala, do zagotowania i lekkiego zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy - przetrzeć przez sitko.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Rzadka konystencja jest tutaj normalna, po ostygnięciu i w lodówce krem zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz