Lasagne z mięsem / Lazania

By 19:56 ,

Lazania może być z mięsem lub wegetariańska - jak dla mnie obie wersje są przepyszne. Osobiście najczęściej robię z mięsem, bo niestety mój mąż jest zdania, że jak nie ma mięsa w tym co je to niestety on się tym nie na je. I niestety mięsa u nas je się dosyć dużo. Tak więc u mnie propozycja dla miłośników włoskiego jedzenia i dla mięsożerców.



Składniki:
  • makaron lasagne
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej
  • 400 g pomidorów w puszce
  • dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • pieprz
  • sól
sos beszamel
  • 3/4 l mleka
  • 70 g masła
  • 70 g mąki
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
oraz

  • starty ser parmezan
Wykonanie:
  1. Mięso mielone podsmażyć na patelni dodać zmiksowane pomidory z puszki, przecier pomidorowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na wolnym ogniu 10-15 minut.
  2. Doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką śródziemnomorską.
  3. W między czasie sporządzić sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku , dodać mąkę cały czas mieszając. Uważać by mąka się nie przypaliła. Powoli dolewać mleko. Doprawić solą , pieprzem i gałką.
  4. Przygotować makaron według zaleceń producenta. Przeważnie makaron kładzie się suchy ja jednak zawsze i każdy makaron do lazanii obgotowuję 2-3 minutki.
  5. W żaroodpornym naczyniu układać kolejno sos mięsno-pomidorowy, płaty makaronu, sos mięsno-pomidorowy, sos beszamel, płaty makaronu itd. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamel posypany parmezanem.
  6. Piec w 180°C około 35 minut.


You Might Also Like

0 komentarze