niedziela, 5 marca 2017

Krem z zielonych warzyw


Coś wspaniałego!

Składniki:
brokuł 200g
groszek 200g
fasolka szparagowa 250g
cukinia 300g
cebula
2 zągbi czosnki przeciśniętego przez praske
bulion warzywny 1,5l
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, zioła)
garść rukoli
pare orzechów
Przygotowanie:
1. Cebulka zarumienić w garnku z rozgrzanym olejem i dodać zielone warzywa pokrojone w kostkę.
2. Po paru min zalać całość bulionem i gotować do miękkości warzyw.
3. Cztery chochelki bulionu odstawić na bok do momentu aż ostygnie i włożyć na pare minut do lodówki, jeśli używamy blendera kielichowego.
4. Wyłowić warzywa za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do blendera
(w mojej wersji dodałam jeszcze marchewki i pietruszkę potrzebną do przygotowania bulionu).
5. Przyprawić do smaku czosnkiem i przyprawami, dodać śmietane i ostudzony bulion.
6. Całość blendować do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji, następnie połączyć z resztą bulionu i doprowadzić do ponownego wrzenia.
7. Podawać z rukolą i orzechami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz