Recent Posts

sobota, 4 marca 2017

Bułki zawijane, faszerowane chorizo, jarmużem i serem

Bułki są przepyszne i to stwierdzenie wystarczyłoby w zupełności. Jak raz je zrobicie wejdą one na stałe do Waszego menu. Mimo iż składników jest sporo, wykonanie wcale nie jest skomplikowane. A ten smak…Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami.



Składniki:
  • Ciasto do pizzy (surowe, zwijane)
  • Serek typu almette – czosnkowy
  • Opakowanie jarmużu
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 80 gram chorizo/ ewentualnie zamiennie salami
  • Ser żółty typu gouda
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek świeży
  • Kostka czosnku knorr/ zamiennie świeży lub suszony
  • Sok z cytryny
  • Łyżka masła klarowanego










Wykonanie:

Z jarmużu usuwamy twarde elementy, pozostawiamy tylko listki. Na patelnię wykładamy masło, dodajemy jarmuż. Przesmażamy go chwilkę aż zmięknie. Podczas obróbki przyprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i niewielką ilością soku z cytryny (podobnie jak szpinak). Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto do pizzy rozwijamy, smarujemy serkiem typu almette. Wykładamy jarmuż. Papryki kroimy w kostkę a chorizo w paseczki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na jarmużu. Posypujemy rozkruszoną kostką knorr – czosnek. Niewielką ilość sera żółtego ścieramy lub kroimy na małe kawałki i wykładamy na pizzy. Całość zawijamy w rulon i kroimy na kawałki około 2 ½ cm. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kawałku umieszczamy dodatkowo plasterek sera. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 o C przez około 20 minut. Do zarumienienia. Bułki są przepyszne na ciepło i na zimno. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz