sobota, 4 marca 2017

Surówka z mango i fasoli mung

Jeśli ktoś rezygnuje ze słodyczy, ale tęskni za słodkim smakiem, może sięgać po sałatki i surówki z dodatkiem owoców. Dla mnie doskonałym zamiennikiem słodyczy jest słodkie i soczyste mango, które można teraz kupić w sklepach w przystępnej cenie. Mango świetnie się komponuje w potrawach słodkich i wytrawnych. Zdecydowanie polecam te drugie 😋




Składniki (na 2 porcje):


opakowanie fasoli mung lub kiełki z własnej uprawy (z całej torebki)
mango
chili
ciut kiełków brokuła, rzodkiewki lub gorczycy
łyżka oleju znad tahiny lub łyżeczka oleju sezamowego
łyżka oliwy
sól
limonka

  1. Do salaterki wsypać kiełki przepłukane (!) zimną i przegotowaną wodą. 
  2. Mango odkroić od pestki, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać do kiełków.
  3. Chili rozdrobnić według uznania. Dodać do salaterki.
  4. Do surówki dodać olej sezamowy, oliwę i sok z limonki.
  5. Całość posypać grubą solą. Wymieszać i podawać.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/02/nasiona-roslin-straczkowych-na-talerzu.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.