piątek, 3 marca 2017

Kluski ziemniaczane

Składniki:
- ok. 15 sporych ziemniaków
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 plastry boczku
- pół cebuli
- przyprawy: sól

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajka. Łączymy składniki.
3. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Dzięki olejowi nie będą się sklejać.
4. Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy.
5. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na boczku, dodajemy kluski.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz