czwartek, 2 marca 2017

Piwoszki kruchutkie i pyszniutkie

  • Czasami warto się trochę pomęczyć i zrobić ciasteczka z różnymi nadzieniami. Można zawijać je w ruloniki, łączyć rogami lub składać w koperty. Efekt smakowy zaskakujący, bo sama się zastanawiałam jak wyjdą ciasteczka na piwie i tylko z 3 składników dodatkowo bez cukru. Są przepyszne, kruche i wciągające baarrdzo. Zapraszam... 



    Składniki

    Ciasto:
    400 g masła ja użyłam śmietankowe
    4 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl jasnego piwa
    Do nadzienia:
  • marmolada lub dżem ja użyłam powideł i dżemu truskawkowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
    Lukier:
     
  • I.  3 łyżki cukru pudru
        2-3 łyżki gorącej wody
  • II. 3 łyżki cukru pudru plus 1 płaska łyżeczka kakao
  •      2-3 łyżki gorącej wody
  • Sposób przygotowania


    1.Masło z lodówki, mąkę , piwo - zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki. Po czasie wyjąć i odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na lekko podsypanym blacie na grubość około 3-4 mm i pokroić na kwadraty 5*5 cm lub mniejsze. Na każdy kwadrat nałożyć na środku  marmoladę lub pokrojoną w drobną kosteczkę gorzką czekoladę i zwinąć przeciwległe rogi (boki które będziemy sklejać lekko posmarować wodą- ciasto lepiej będzie się kleiło. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przygotować dwie miseczki i wsypać składniki jak wyżej I i II Lukier wymieszać łyżką. Lukier powinien być lekko lejący bardziej gęsty, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek. Zimne ciasteczka polać lukrem. Ja biorę woreczek śniadaniowy i do jednego leje lukier biały do drugiego ciemny. Obcinam ciut rogi woreczka i polewam zygzakami ciasteczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz