Ryż z warzywami

Ryż z marchewką, cebulą i szczypiorkiem to idealny dodatek do obiadu, jak i pyszne samodzielne danie. Podałam z rybą z tego przepisu.

Składniki:

  • 100 g ryżu (dałam biały, ale może być jaśminowy, dziki, basmanti itd.)
  • średnia marchew
  • 2 dymki
  • około 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • ok 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ryż gotujemy około 3 minuty krócej niż podano w instrukcji na opakowaniu, aby był lekko twardawy. Marchew ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni, następnie dodajemy ugotowany ryż, zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy około 5 minut, następnie dodajemy posiekany szczypiorek i potrawę wykładamy na talerze.

Print Friendly, PDF & Email