czwartek, 2 marca 2017

Zapiekane gruszki z serem gorgonzola

Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką. 









Składniki

  • 4 duże gruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g sera gorgonzola
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 l wody

     

     

    Przygotowanie

      Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia.
    Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny, włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem gruszki, osączyłem, odstawiłem do wystudzenia. Przyciąłem dolne części, aby mogły stać. Odciąłem też 3-4 cm od góry, odłożyłem ścięte części. Wydrążyłem środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie.
    Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami.
    Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami.
    Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową. Zapiekałem ok. 15 minut w temp. 200 stopni C, aż szynka się zrumieniła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz