czwartek, 2 marca 2017

MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

   Pyszne danie dla wszystkich,którzy uwielbiają szpinak. Zaletą tej potrawy  jest w szczególności jej szybkie wykonanie a połączenie szpinaku z serem feta to gwarancja doskonałego smaku.


Składniki:
  •  ok 200 g makaronu "rurki"
  • średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok 150 g szpinaku,najlepiej świeżego
  • ok 100 g sera feta
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie własnej pracy) bądź pomidory w puszcze
  •  sól,pieprz 
Makaron ugotować we wrzątku z solą według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w małą kostkę,wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę,dodać przetarty przez praskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony).
Ugotowany makaron odcedzić,wrzucić na patelnię,dokładnie wymieszać z sosem. na końcu dorzucić pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie zamieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz