Wietnamska zupa rybna

Wietnamska zupa rybna

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
      Wietnamska zupa rybna jest bardzo aromatyczna, pełna ziół i smaków. Można ją przygotować z resztek po filetowaniu lub całych kawałków ryby. W wietnamskiej kuchni dodaje się cynamon do zup. W polskiej kuchni używamy go do przygotowania słodkich deserów i ciast.
Skorzystałam również z gotowego zestawu przypraw do zup Gia vị tần gà, kupionego w Wólce Kosowskiej.

 

 

W zestawie znalazłam m.in. bulwy pochrzynu chińskiego, korzeń żeńszenia, nasiona łzawicy, jagody goji i owoce głożyny pospolitej, ziarna lotosu oraz korę eukomii wiązowatej. Większość z tych składników w chińskiej medycynie ma zastosowanie lecznicze. Wiktoria z bloga „Pyza made in Poland” podrzuciła mi przepis na zupę z kurczaka, gdzie wykorzystuje się leczniczy zestaw przypraw. U mnie powstała wietnamska zupa z przyprawami do kurczaka – nie szkodzi, bo smak był bardzo dobry, no i mam nadzieję także na lepsze zdrowie.

 

Porcja dla 4-5 osób

 

Składniki:

 

Wywar:

  • 2½ litra wody
  • ½ kg kręgosłupów, ości ,skór i głów od ryb (u mnie halibut)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 cm korzenia imbiru
  • 1 duży liść limonki kaffir
  • 3 cm kory cynamonu
  • 1 owoc czarnego kardamonu
  • 1 wietnamski zestaw leczniczych przypraw do zup Gia vị tần gà *

 

Zupa:

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 – 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 250 g makaronu ryżowego

 

Do przybrania:

  • 8 gałązek świeżej mięty
  • 1 kapusta pak choi (miękkie zielone części liści)
  • 8 gałązek świeżej kolendry
  • 2 łodygi grubego szczypioru (od dymki)
  • 1 papryczka chili
  • ½ limonki

 

* Można też użyć własnej kompozycji przypraw takich jak: ziaren kolendry, gwiazdki anyżu, goździków czy innych.

 

Sposób przygotowania:

 

Do garnka wlać wodę, włożyć resztki ryby.

 

 

Marchewkę obrać pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać, przekroić na 2 części. Trawę cytrynową – grubszą część przekroić na pół i stłuc trzonkiem noża. Imbir obrać. Marchewkę, czosnek, trawę cytrynową, imbir i liść limonki kaffir dodać do garnka.

 

 

Na małej patelni uprażyć korę cynamonu, rozłupany (lekko otworzony) owoc czarnego kardamonu oraz zawartość zestawu przypraw lub przyprawy własnej kompozycji.

 

 

Uprażone przyprawy przełożyć do garnka.

 

 

Gotować wszystko na średnim ogniu przez 45 minut.

 

 

Po tym czasie odcedzić wywar od warzyw, przypraw i resztek ryb.

 

 

Do przecedzonego wywaru dodać sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, wszystko powoli zagotować.

 

 

Ugotować makaron ryżowy według przepisu z opakowania. Oberwać liście mięty i pokroić w paski, tak samo jak zielone części kapusty pak choi. Kolendrę (liście i gałązki) pokroić na 3-4 części. Szczypior pokroić w ukośne paski, chili również pokroić w cienkie paski.

 

 

Do miseczki włożyć porcję ryżowego makaronu, zalać wywarem.

 

 

Na wierzch włożyć garść mięty, kapusty pak choi, kolendry, szczypiory i kilka kawałków papryczki chili. Na końcu położyć plasterek limonki lub wcisnąć odrobinę soku. Wietnamska zupakoniecznie powinna być podawana gorąca.

 

Smacznego!

 

Jeden komentarz do “Wietnamska zupa rybna”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *