ryż_z_pieczonym_burakiem

 

Dania z patelni z ryżem czy kaszą to jedne z naszych ulubionych i to właśnie one u nas są improwizowanymi daniami sprzątającymi lodówkę.
Tworzone są najczęściej kiedy zostanie mi trochę ugotowanej kaszy różnego rodzaju czy ryżu, wzbogacam je sezonowymi  warzywami albo tymi z zapasów ze spiżarni czy zamrażarki.

To często bardzo tanie dania, zawsze jednak smaczne i sycące.

Dzisiaj zapraszam na miks ryżu ( brązowy, czerwony, dziki gotowałam razem) z dodatkiem pieczonych buraków (piekę zwykle od razu większa ilość), indyka, oliwek i ziół.

PRZEPIS NA RYŻ Z PIECZONYM BURAKIEM I OLIWKAMI

Składniki na ryż z pieczonym burakiem i oliwkami:

1,5 szkl ugotowanego ryżu ( u mnie miks ryżu brązowego, czerwonego i dzikiego)

1 cebula

1 podudzie indyka pieczone – tutaj przepis

3 plastry boczku wędzonego

2 buraki pieczone – tutaj przepis

1/2 szkl oliwek

3 łyżki posiekanej natki pietruszki – użyłam mrożonej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Jak zrobić ryż z pieczonym burakiem i oliwkami:

Boczek i cebule kroję w kostkę podsmażam w woku.

Indyka obieram z kości, siekam i dodaję do cebuli, podsmażam.

Dodaję ugotowany ryż, pokrojone w kostkę buraki pieczone, pokrojone w kawałki oliwki.

Podsmażam aż danie będzie gorące.

Doprawiam do smaku, wzbogacam natką pietruszki.

ryż_z_pieczonym_burakiem

Kasza i ryż – przepisy

pęczak  Pęczak z młodą kapustą

kielki_na_patelnie  Kiełki na patelnię i kasza bulgur

bob_i_kasza  Bób z kaszą

bulhur_i_fasolka  Bulgur z fasolką szparagową

karkowka_z_grilla_i_kasza  Karkówka z grilla i kasza