Dania z patelni z ryżem czy kaszą to jedne z naszych ulubionych i to właśnie one u nas są improwizowanymi daniami sprzątającymi lodówkę.
Tworzone są najczęściej kiedy zostanie mi trochę ugotowanej kaszy różnego rodzaju czy ryżu, wzbogacam je sezonowymi warzywami albo tymi z zapasów ze spiżarni czy zamrażarki.
To często bardzo tanie dania, zawsze jednak smaczne i sycące.
Dzisiaj zapraszam na miks ryżu ( brązowy, czerwony, dziki gotowałam razem) z dodatkiem pieczonych buraków (piekę zwykle od razu większa ilość), indyka, oliwek i ziół.
PRZEPIS NA RYŻ Z PIECZONYM BURAKIEM I OLIWKAMI
Składniki na ryż z pieczonym burakiem i oliwkami:
1,5 szkl ugotowanego ryżu ( u mnie miks ryżu brązowego, czerwonego i dzikiego)
1 cebula
1 podudzie indyka pieczone – tutaj przepis
3 plastry boczku wędzonego
2 buraki pieczone – tutaj przepis
1/2 szkl oliwek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki – użyłam mrożonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Jak zrobić ryż z pieczonym burakiem i oliwkami:
Boczek i cebule kroję w kostkę podsmażam w woku.
Indyka obieram z kości, siekam i dodaję do cebuli, podsmażam.
Dodaję ugotowany ryż, pokrojone w kostkę buraki pieczone, pokrojone w kawałki oliwki.
Podsmażam aż danie będzie gorące.
Doprawiam do smaku, wzbogacam natką pietruszki.
Kasza i ryż – przepisy