wtorek, 28 lutego 2017

Naleśniki z białym serem- idealne

Kto nie ma pomysłu na jutrzejszy postny obiad chętnie podrzucę;) Pyszne pulchne naleśniki z białym serem, dodatkowym ich plusem jest to, że można je zrobić wcześniej, a przed skonsumowaniem podsmażyć na masełku. Rozpływają się w ustach. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 - smakują rewelacyjnie po obsmażeniu są wtedy delikatne i chrupiące jeśli je dłużej przytrzymacie na ogniu.
 
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 150 ml wody najlepiej gazowanej
  • 1 jajko całe
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła śmietankowego
  • szczypta soli
  •  
  • Nadzienie
  • 300 g białego sera
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Dodatkowo
  • masło śmietankowe do smażenia
  •   
    1.   Ciasto
    2. Aby przygotować ciasto naleśnikowe – jajko rozbij do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody, wymieszaj mikserem.
    3. Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę oraz roztopione masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny.
    4. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nalewaj chochlą porcję ciasta.
    5. Naleśniki smaż z obu stron – mniej więcej przez minutę.
    6. Nadzienie
    7. Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym,
    8. Naleśniki posmaruj masą serową, zwiń w ruloniki.
    9. Przed podaniem naleśniki przysmaż na odrobinie masła. Podawaj np z konfiturą lub dżemem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz