Pomysł na bardzo owocowe i słodkie śniadanie. Orzeźwiający zmysły koktajl i do tego chrupiące tosty z aromatycznym mango i własnoręcznie robioną, bardzo orzechową nutellą. Czy można lepiej rozpieścić nasze kubki smakowe o poranku? ;p
Wykonanie owocowego koktajlu
- Oczyść i umyj owoce.
- Zmiksuj truskawki z kilkoma listkami mięty, kawałkami pomarańczy i ewentualnie arbuzem.
- Udekoruj listkami mięty.
Składniki
- 1 pomarańcza
- 400 g truskawek – mogą być mrożone
- Opcjonalnie 200 g arbuza
- kilka listków mięty do koktajlu i do dekoracji
Wykonanie nutelli i tostów
- Roztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów.
- Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka.
- Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka lub wody, gdy będzie za gęsty.
- Przełóż do słoika i wstaw do lodówki, żeby stężał.
- Obierz mango i pokrój je na plasterki.
- Na patelni grillowej zgrilluj pieczywo tostowe i jeszcze ciepłe posmaruj nutellą i przełóż kawałkami mango (możesz w środku ukryć listki mięty – takie orzeźwienie po upojnej nocy ;p )
- Podawaj z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym i rozkoszuj się pełnym owoców i czekolady śniadaniem : D
Składniki na domową nutellę
- 250 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
- 3 łyżki kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 40 – 50 g oleju kokosowego
- ok. 50 ml mleka
- szczypta soli
jako dodatki:
- kilka kromek pieczywa tostowego
- 1 dojrzałe mango