Schab po góralsku

Ten przepis znalazłam na tym blogu, przyznam szczerze że na początku mnie do siebie nie przekonał... Połączenie schabu, kapusty kiszonej i sosu mącznego na pozór może wydawać się okropne, okazało się inaczej! Danie jest bardzo szybkie do tego, cała rodzina może najeść się do pełna, a smak jest zupełnie inny niż w znanych mi do tej pory zapiekankach.

schab po góralsku


Składniki:
4 kotlety schabowe
1 kg kapusty kiszonej
sól
pieprz
czosnek
olej
szklanka śmietany 18%
2 łyżki mąki




Wykonanie:
Kapustę kiszoną zalać wodą i ugotować na miękko i odcedzić. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem natrzeć je solą pieprzem, czosnkiem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kapustę podzielić na pół, dno naczynia do zapiekania wyłożyć jedną połową kapusty, na to ułożyć kotlety, przykryć je drugą częścią kapusty. Śmietanę i mąkę bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, wyłożyć na wierzch zapiekanki. Piec w 200 stopniach aż na górze zrobi się ładna zarumieniona skorupka.


Zobacz też:

Schab po cygańsku

Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥