Uwielbiam owsiane ciasteczka z dodatkiem bakalii. Są świetną przekąską lub nawet śniadaniem, jeśli nie mamy czasu na to by je przygotować rano. Dodają energii i są zdrowszą alternatywą dla tych ze sklepu. 

Składniki (na około 20 ciastek):

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 3 łyżki oleju kokosowego 
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 lub owsianej 
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika 
  • garść żurawiny 
  • garść jagód goji 
  • szczypta cynamonu 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia 
Płatki mielę w młynku do kawy. Olej rozpuszczam z miodem. Studzę. Zmielone płatki mieszam z mąką orkiszową, żurawiną, słonecznikiem, jagodami, cynamonem, cukrem. Dodaję jajko i ostudzony olej. Całość dokładnie mieszam. Masa będzie klejąca, dlatego chłodzę ją w lodówce przez 30 minut. Następnie zwilżam dłonie i formuję z ciastka kulki, które delikatnie spłaszczam w dłoniach i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 minut. Studzę na kratce i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartość odżywcza 1 porcji (2 ciastka): 

Wartość energetyczna: 216,7 kcal
Białko: 5.5 g
Tłuszcze: 9,2g
Węglowodany: 27,1 g
Błonnik: 2,6 g

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy