wtorek, 28 lutego 2017

Sałatka z rukolą, ananasem i migdałami

Składniki
(na 1 porcję)

- garść rukoli (ok. 20 g),
- plaster świeżego ananasa (ok. 80 g),
- łyżka migdałów (ok. 10 g),
- pół łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml),
- tarta skórka z cytryny.


Sposób przygotowania
1. Mieszamy rukolę z pokrojonym w kostkę ananasem i migdałami.
2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i skórką z cytryny).


Sałatka jest bogata w:


- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 128 g
Energia: 128,2 kcal
Białko: 2,9 g
Tłuszcze: 5,2 g
Węglowodany: 19,6 g
Błonnik pokarmowy: 2,9 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.